Който е хапнал от тези сърми, е оставал очарован, повтарял е няколко пъти и после все за тях е питал:))))))Преди няколко години мъжът ми беше ходил у една възрастна наша приятелка, за да й отремонтира някакъв бойлер. Тя го беше почерпила сърми с кълцано месо. Прибра се възхитен. Каза, че по-вкусни сърми никога не бил хапвал в живота си. Помолих я да ми разкаже как се правят. Тя бегло ми обясни и каза "ми това е, няма нищо сложно". А аз, разбрала- недоразбрала реших, че ще се хвърлям в боя - ще правя такива сърми. След това мъжът ми призна, че моите са класи над другите и аз...навирих нос:))) Сега почти за всички зимни гости приготвям и сърми и ги хвърлям в джаза - няма човек, който да не си е облизал пръстите:)))))) Как става ли? Ето:
1. Поне две средно големи кисели зелки - по възможност запазени, щото някои много се късат
2. 4-5 бр. свински вратни пържоли без кокал
3. 1/2 кг. ориз или аз го меря със супена лъжица - например искам да имам плънка за 50 сърми, следователно слагам 50 лъжици ориз и 1-2 за всеки случай.
4. 1 бр. глава кромид - малко по-голяма от средна
5. 1 бр. морков
6. Подправките - задължителен е ситно смления кимион около половин супена лъжица, същото количество стрит джоджен,сол, аз слагам и половин с.л. универсална подправка, слагам щипка джинджифил и щипка индийско орехче, щипка естрагон и щипка захар.
Пържолите начукваме леко и ги наситняваме на кубчета по-големи от грахово зърно, но по-малки от орех:)))) В дълбок съд - тенджера или дълбок тиган слагаме без мазнина нарязаното месо, което отпуска сок и едновремено се задушава и пържи. След като побелее или след като видим, че месцето вече се подлага на топлинната обработка, прибавяме наситненото кромидче и моркова, също на ситичко. Така нашите сърми са без запържване. Като поомекне кромидчето и се зачерви, прибавяме ориза и бъркаме постоянно, за да не залепне. Така около 3-4 минути. След това прибавяме същото количество вряла вода, колкото е бил и оризът - напр. ако оризът е една купичка, същата купичка служи за мярка - една купичка вряла вода. Намаляваме котлона и докато увира всичко, ние прибъркваме, за да не загори. След като оризът е поел водата, отместваме от огъня и добавяме гореизброените подправки и около 50-70 гр. масло. Разбъркваме хубаво и оставяме тази каварма леко да се поохлади. Пристъпваме към завиването на средно големи, стегнати и стройни сърмойки, които се нареждат в тенджера. След като ги навием всичките и ги подредим в тенджерата, ги похлупваме с голяма подложна чиния - просто я поставяме върху най-горния ред сърми, заливаме с топла вода до чинията, захлупваме и ...така свещенодействаме. Като започнат да врят, махаме капака и ги оставяме така да си къкрят. И това продължава почти един час, докато водата не остане само на дъното. Резултатът е с вълшебен вкус! Да ви е сладко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар