неделя, 28 март 2010 г.



Пържените доматки на бабка

Необходими са :

1. Два буркана консервирани домати или 7-8 пресни, но много узрели домати

2. 1 средно голяма глава кромид

3. 2-3 супени лъжици олио

4. 1 чаена лъжица червен пипер

5. Сол на вкус, ако искате може и едно бульонче - зеленчуково.

6. 1 чаена лъжица захар

7. 1 1/2 супена лъжица брашно

Задушавм ситно нарязания кромид за около 4 минути. Прибавям наситнените домати и ги оставям да си врят, като периодично ги разбърквам, за да не загорят. След като се изпари течността, доматите започват да "пукат" и правят мехурчета. Това е знак, че процеса на пърженето започва. В този момент добавям червеният пипер, солта, захарта и бульончето. Докато врят, разтварям брашното във вода, така че да стане на рядка кашица. Добявам го към врящите домати. Клокват още 5-6 минути, но внимавам да не загорят, защото почват да се сгъстяват. След това ги отмествам от огъня, чуквам три яйца директно във врящите домати, връщам пак на котлона и разкъсвам яйцата вътре до готовност. Когато всичко е готово, още врели изсипвам доматите в тавичка и ги оставям да се поохладят. Тогава идва "Поразяващата уста" - синът ми, и унищожава почти половин тава, като издава мучащи от удоволствие звуци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар