вторник, 30 март 2010 г.




Рецепта за кекс с повече белтъци:
В нашият дом се готви и се яде много супа. Почти всяка седмица приготвям, но я застройвам само с жълтъци - обикновено два на брой. Белтъците си ги събирам в една чаша, затварям я със стреч фолио и стои в хладилника. Сега бях събрала около шест белтъка. По принцип правя кекс с 4-5 яйца. Класическо изпълнение:4-5 бр. яйца1 чаена чаша захар1/3 коф. кисело мляко + 1 ч.л. сода бикарбонат1/3 от кофичката - олио1 пълна и 1 непълна чаена чаша брашно - но малко повече от половината3 пакетчета ванилова захар на д-р Йоткер / в този кекс съм сложила и една пълна супена лъжица сладко от боровинки/2 суп.лъжици какаоПРИГОТВЯНЕ:Първо избивам с миксера белтъците на колкото се може по-гъстичък сняг и си ги оставям.След това, в друга купа яйцата и захарта се разбиват добре до хомогенизиране. Прибавя се млякото със содата и пак леко се разбива. След това се прибавя и олиото и пак леко разбивам. Накрая брашното и ваниловата захар. Сега изключвам миксера и с една дървена лъжица започвам да прибявам предварително избития белтък. След като го поеме яйчната смес, отсипвам по-малко от половината и го разбивам с какаото. А към остатъка, който е жълт, днес сложих една лъжица боровинково сладко. След това изсипвам във формата първо светлата, а след това какаовата част и с вилица леко разбърквам на спиралки.ПЕЧЕНЕТО е важно. Фурната трябва да е загряла на поне 200-220 гр. Пъхаме в топлата фурна и веднага намаляваме на 160-170 градуса. Така печем около 40 мин. Кексовете ми задължително се пукат и от вътре изтича тесто, което иска време да се опече. Стават разкошни. По този кекс се работи бързо, за да не спаднат яйцата при биенето. Приготвям го за не повече от 10 минути. Да ви е сладко!И да нямате белтъци, пак става много хубав.

Няма коментари:

Публикуване на коментар