събота, 17 ноември 2012 г.

Гръцка мусака Изберете си подходящ съд в който ще наредите мусаката. Моят е керамичен с размер 20х20 и аз ще ви предложа продуктите за този съд. 5 средно големи патладжана - обелени и нарязани на дълго на филийки с дебелина не повече от 5-6 мм. 500 гр. чиста телешка кайма. След като сме обелили и нарязали патладжаните, ги осоляваме обилно и ги оставяме в подходящ съд да се отцеждат поне 30 мин. В тиган сипваме около 1 каф. чаша зехтин. Всяко парче патладжан го потапяме в брашното, изтръскваме и пържим бързо до зачервяване в сгорещения зехтин. Изваждаме на домакинска салфетка, за да се отцедят от мазнината добре. Така изпържваме цялото количество патладжани. В тиган слагаме не повече от 2 суп.лъжици зехтин и прибавяме каймата. Бъркаме и разрохкваме хубаво, за да се обработи термично. Добавяме мащерка, кимион,сол и черен пипер на вкус. Добавяме и 2бр. пресован чесън към каймата. И най-важното, което трябва да сложим е една не пълна лъжичка КАНЕЛА. Всъщност канелата е тази, която придава специфичния вкус на тази мусака. Не се притеснявайте, ароматът й се комбинира невероятно добре с останалите вкусове и даже ще ви се прииска следващия път да сложите повечко канела :D След като и каймата е готова, пристъпваме към сглобяването. Междувременно сме си приготвили и 2-3 домата, нарязани на шайби. В съда редим ред от предварително панираните патладжани, отгоре насипваме количество кайма, което да покрие добре патладжаните и върху каймата редим плътно шайбите домати. Следва пак патладжан, кайма и домати, и пак патладжан. Трябва да завършим с патладжанчета. В загрята на 170-180 гр. фурна слагаме за не повече от 10 минути тази прелест, като през това време, докато се позапече малко, ние си приготвяме сос БЕШАМЕЛ, в който задължително прибавяме настъргано индийско орехче. Бешамелът всеки може да си го приготви както иска - аз се спрях на класически вариант - 80-90 грама масло, в което запържвам 3 супени лъжици брашно до златисто и след това разреждам с около 500 -700 гр. мляко - зависи от консистенцията, която ще получите. Ако брашното ми става на гагалки, просто включвам до котлона пасатора и пасирам всичко на гладка смес. Оставям я да къкри, като я подправям със сол на вкус. Като започне да придобива кремообразен вид, при непрекъснато бъркане прибавям 4 жълтъка. С този Бешамел заливам мусаката на дебел пласт и отново я пъхам във фурната до златисто запичане на Бешамела. Някои хора прибавят и специални сирена в мусаката, но аз я направих по този начин и стана страхотна.
Ето и приготвянето:

Няма коментари:

Публикуване на коментар