6 бр.пресни яйца
1 кутия "Маскарпоне" - 500 гр.
1 голяма опаковка "Савоярди"
150 гр. пудра захар
250 мл. силно нес кафе - 2 - 3 супени лъжици
1-2 с.л. "Бейлис", по желание и хубав шоколад за настъргване между редовете.
Подходих със страх в началото. Отделяме жълтъци от белтъците. В един съд, в който може да се побере съда, в който ще разбиваме жълтъците, слагам вода и я загрявам до около 70-80 градуса. В съда със жълтъците слагам цялата пудра захар и енергично разбивам с миксера. След това потапям този съд и продължавам да бия на водна баня - все ме е страх с тези яйца. Кремът става много пухкав и нежен. След като са увеличили поне 3 пъти обема си, оставям на страни и се захващам с белтъците - по същия начин, докато не станат порцеланови. Сега следва свещенодейстивето :) Към жълтъчната смес прибавям лъжица по лъжица от сиренето Маскарпоне и разбивам ръчно с тел. След като жълтъците и Маскарпонето са се хомогенизирали, по същия начин прибавям постепенно и разбитите белтъци. Накрая добавям супена лъжица "Бейлис" в крема. Кафето вече се е поохладило - то се сварява първо. Приготвяме съдчето, в което ще редим Тирамисуто. Взимаме бишкотка, потапяме за секунда в кафето и редим първия ред - плътно. Савоярдите са много порести и като гъби "засмукват" от кафето, така че не задържайте бишкотата, защото след престояването на тортата в хладилника ще станат на каша и не е вкусно. След като сме наредили плътно първия ред, изсипваме част от крема и леко заглаждаме навсякъде. Сега можете да настържете шоколад. След това редим втория ред по същия начин, без да натискаме бишкотите и ...пак крем. Аз редя и трети ред, тъй като съдът , в който правя Тирамису е квадратен и достатъчно дълбок. След като загладя и последния пласт от крема, завивам хубаво с алуминиево фолио и бухам в хладилника най-малко за 7-8 часа. Обикновено го правя вечерта и сервирам на следващата вечер. Преди сервирането трябва да наръсите тортичката с плътен слой какао, но аз в последно време я ръся с плътен слой настърган черен шоколад. ИИИИ...направо е върха! Особено ако и яйцата са от домашни, свободни кокошки, кремчето жълтее апетитно! Дерзайте, много е лесно! :D
Няма коментари:
Публикуване на коментар